ED lab INC
PORTFOLIO
Robin Randall

Overlake Hospital Medical Center Master Plan and Entry Pavilion



“Clarity and Connectivity for Campus”


Architect: Zimmer Gunsul Frasca Partnership,
Seattle Office
Senior Designer: Robin Randall
Photography: TBD
Client: Overlake Hospital, Bellevue, WA

Completed in 2001
Science of Learning:
As with so many medical campuses without master plans, this campus was without an identity or clarity of circulation. Ordering the layers of circulation, the first phase includes a new entry plaza centered between the existing buildings and new medical office building. The original wood frame hospital inspired a northwest lodge image interpreted in a modern layered approach. Natural light was limited due to a two story firewall required to the south; a skylight was introduced between layers of stone and glass screen walls.

Language of Nature:
As part of the master plan, a landscaped centerpiece garden runs the length of the site, with inpatient services in the background and outpatient services in the foreground and two entry pavilions to organize circulation. The drop off area adjacent to the entry pavilion includes a covered walkway and future pedestrian bridge connecting to a parking structure across the street. The circulation from entry pavilion to medical office building parallels the central garden providing therapeutic views of nature.

Art of Innovation:
The buildings are steel construction with Indian sandstone, fritted glass and metal facades to create a sophisticated palette for future campus additions. The interior wood post and beam expression provides a relaxed atmosphere for admitting, waiting and patient information services. The metal mechanical enclosure echoes the building form and accentuates the proportions of the entry pavilion.